Reflux: daar groeit je baby vanzelf overheen…

Bij het lezen van deze titel gaan er bij veel ouders misschien direct alarmbellen rinkelen. Vooral bij diegenen die deze zin ooit gehoord hebben. Het wordt soms gezegd door een arts of een andere professional, maar wat vaak vergeten wordt, is de pijn die je baby ervaart. De onrust, onzekerheid en stress die dit met zich meebrengt in huis, worden vaak over het hoofd gezien.

Stel je voor, je bent net ouders geworden van je eerste kindje. Je ziet je kleintje dagelijks huilen van de pijn, soms uren achter elkaar. Dat doet wat met je! Je onzekerheid groeit, want je wilt je kindje helpen, maar je weet niet hoe. De woorden “het gaat vanzelf over” geven dan geen troost.

In deze blog wil ik uitleggen wat een arts eigenlijk bedoelt wanneer hij zegt dat reflux vanzelf overgaat. En hopelijk geven artsen hierbij zelf ook een uitgebreide toelichting, als ze dit durven te zeggen. Laat me vooropstellen: ik wil artsen zeker niet in een negatief daglicht stellen. Integendeel, de meeste artsen willen het beste voor jou en je baby. Maar we horen zo vaak dat ouders zich aan hun lot overgelaten voelen, met alleen de boodschap: “wacht maar af, het gaat wel over.” Dit raakt de kern van een ontzettend kwetsbare periode in het leven van jonge ouders.

De eerste maanden van het ouderschap zitten vol met emoties: trots, geluk, vermoeidheid, onzekerheid. Als er dan iets met je baby aan de hand is, wil je begeleiding, een luisterend oor, iemand die je aan de hand meeneemt door deze moeilijke tijd.

Een arts die zegt dat reflux vanzelf overgaat, heeft in veel gevallen gelijk. Reflux komt vaak voor bij pasgeboren baby’s omdat ze veel liggen en vloeibare voeding krijgen. De slokdarm en maag zijn nog volop in ontwikkeling. Naarmate je baby meer rechtop gaat zitten en de spijsvertering beter werkt, kan reflux vaak vanzelf verdwijnen. Maar let op: dat is niet altijd het geval!

En daar komt de kern: reflux kan inderdaad vanzelf overgaan. Maar moet je als ouders weken of zelfs maanden in onzekerheid zitten? Mijn antwoord is een volmondig NEE. Het is zo belangrijk dat je als ouder juist in die eerste periode een positieve ervaring hebt met je kindje. Natuurlijk zijn er hobbels, niemand kan alleen maar genieten. Maar wanneer reflux het dagelijks leven beheerst, begin je aan alles te twijfelen: doe ik het wel goed? Wat kan ik doen om dit op te lossen?

De rol van de arts is dan cruciaal. Je vertrouwt op hun kennis, en als je dat vertrouwen niet voelt, kan dat een zware wissel trekken op de sfeer in huis. En die spanning voelt je baby ook. Daarom is het zo belangrijk dat een arts niet alleen het medische aspect ziet, maar ook het menselijke. Samen kunnen jullie dan een plan maken om de klachten van je baby te verlichten of in ieder geval draaglijker te maken voor het hele gezin.

Dus ja, het is absoluut oké om vragen te stellen wanneer je merkt dat de arts je niet voldoende ondersteunt. Laat je niet zomaar wegsturen met opmerkingen als “Reflux gaat vanzelf over,” “Kijk het nog even aan,” of “Verdik de voeding maar, dat zal helpen.” Herken je dit? Wacht dan niet langer.

Lees jezelf goed in over reflux, ontdek wat je zelf kunt doen om het leven van je baby met reflux aangenamer te maken. Onze online module biedt alle informatie die je nodig hebt om reflux beter te begrijpen, de signalen te herkennen en zelf aan de slag te gaan. Bovendien krijg je gratis toegang tot onze besloten REFLUX-Instagrampagina, waar we regelmatig Q&A’s en Live-sessies houden. Hier kun je al je vragen stellen en krijg je direct advies.

Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jouw baby. Want van onzekere ouders worden baby’s niet beter, en jij ook niet.

Meer informatie vind je op: https://debabyconsultant.nl/online-modules/