Blogs
Borstvoeding
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Borstvoeding geven is een van de mooiste manieren om je baby te voeden, maar dat betekent niet dat het altijd vanzelf gaat. Als moeder vond ik het soms behoorlijk pittig om borstvoeding te geven, vooral in de eerste weken. Misschien herken je het wel: het gevoel dat je het niet helemaal onder de knie hebt, of de twijfel of je baby wel genoeg binnenkrijgt.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Als eigenaar van Babyconsultant begrijp ik hoe overweldigend de eerste maanden met een baby kunnen zijn. Je hebt vast al gehoord van de uitdagingen die moeders kunnen tegenkomen, en een borstontsteking is daar een veelvoorkomend probleem bij. Maar wees gerust, met de juiste aanpak kun je dit ongemak snel en effectief verhelpen. Laten we samen de stappen doornemen om een borstontsteking aan te pakken!
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Borstvoeding geven is een waardevolle en unieke ervaring die niet alleen de gezondheid van je baby bevordert, maar ook een sterke band tussen moeder en kind creëert. In dit artikel bespreken we de fijne kanten van borstvoeding en het belang van het volgen van je eigen gevoel. Of je nu kiest voor voeden op verzoek of op schema, flexibiliteit is essentieel voor een positieve borstvoedingservaring.
Geschreven door: Ann-Sofie de Winther
Ann-Sofie nam ons mee tijdens de eerste weken van haar borstvoedingsperiode. Haar advies: probeer je goed voor te bereiden (al is het maar een beetje)
“Ik ben zoveel dingen tegengekomen die ik van tevoren had willen weten. Ten eerste dat je, na de bevalling – wat ik als een rollercoaster heb ervaren – direct in een nieuwe rollercoaster stapt.”
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Borstvoeding geven doen vrouwen om de meest uiteenlopende redenen: zo doet de ene vrouw het om de band tussen haar en haar kindje te willen versterken, de ander omdat het de gezondste optie is voor de baby, weer een ander omdat ze zo snel mogelijk weer terug in shape wil zijn, de volgende omdat het de goedkoopste optie, iemand die het om heel veel verschillende redenen gaat doen en ga zo nog maar even door.
Geschreven door: Chiara Hefti-van de Kar
Het begint direct na de bevalling. Na 46 uur van de ergste pijn die je ooit hebt ervaren – zonder slaap en eten, een gemiddeld strafkamp is vriendelijker – voelt het alsof je wel wat rust hebt verdiend. Maar zonder genade komt het ziekenhuispersoneel je iedere drie uur wakker maken.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Als het gaat om borstvoeding, krijg je vaak verschillende adviezen over de beste aanpak: voeden op verzoek of volgens een schema. Maar wat is nu echt beter? Het goede nieuws is dat er geen goed of fout is, zolang je maar de nodige flexibiliteit inbouwt in jouw keuze. In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van beide opties, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Als mama kan het overweldigend zijn om te navigeren door de vele meningen, adviezen en informatie die je van buitenaf krijgt. Het is belangrijk om te onthouden dat jij de expert bent van jouw eigen baby. In deze blog bespreken we het nut van het volgen van je eigen intuïtie en geven we je praktische tips om dit te doen, zodat het moederschap een stuk leuker en energiezuiniger wordt.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Tijdens de borstvoedingsperiode lijkt het soms alsof vaders buitenspel staan. Maar niets is minder waar! Als vader speel jij een onmisbare rol in het ondersteunen van je vrouw én het opbouwen van een sterke band met je baby.
Reflux
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Bij het lezen van deze titel gaan er bij veel ouders misschien direct alarmbellen rinkelen. Vooral bij diegenen die deze zin ooit gehoord hebben. Het wordt soms gezegd door een arts of een andere professional, maar wat vaak vergeten wordt, is de pijn die je baby ervaart. De onrust, onzekerheid en stress die dit met zich meebrengt in huis, worden vaak over het hoofd gezien.

Reflux en reflexziekte
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Reflux is een term die bij veel ouders een negatief gevoel oproept, zeker wanneer het gaat om refluxziekte. Baby’s die hier last van hebben, huilen vaak uren achter elkaar en lijken veel pijn te hebben. Het drinken gaat moeizaam, en zowel de baby als de ouders kunnen zich behoorlijk ellendig voelen. Het is dan ook begrijpelijk dat refluxziekte een negatieve associatie heeft. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat de meeste baby’s reflux hebben, vaak zonder dat ze er last van ondervinden.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Als ouder herken je het meteen: je baby huilt veel, lijkt pijn te hebben na het voeden en spuugt regelmatig. Je denkt al snel aan reflux, maar toch kan het maanden duren voordat je eindelijk een diagnose krijgt. Veel ouders ervaren dat artsen reflux als een ‘normale’ klacht zien die bij baby’s hoort. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Als moeder wil je niets liever dan dat je kindje gelukkig en gezond is. Maar wat doe je als je baby voortdurend huilt, slecht slaapt en duidelijk pijn heeft? Dit was mijn verhaal als moeder van Sophie, een lief meisje van drie maanden oud. Al snel na haar geboorte merkte ik dat er iets niet klopte. Sophie spuugde vaak, maakte ongemakkelijke geluidjes en leek na elke voeding pijn te hebben. Ik wist dat er iets mis was, maar voelde me onzeker en verloren.
Geschreven door: Dr. Koenraeds (Kinderarts)
Als kinderarts in België zie ik regelmatig baby’s met refluxklachten. Het is een veelvoorkomend probleem dat bij ouders veel bezorgdheid kan veroorzaken. Reflux bij baby’s ontstaat doordat de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm, wat ongemak, huilbuien en soms pijn veroorzaakt. Een goede diagnose stellen vraagt echter geduld en een gestructureerde aanpak. In dit artikel leg ik uit hoe wij te werk gaan en waarom een gezonde mindset bij ouders cruciaal is.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Bij baby’s met reflux is het vaak een dilemma: voeding verdikken of niet? Veel ouders hopen dat door het verdikken van de voeding deze minder makkelijk terugvloeit in de slokdarm. Maar werkt dit altijd?
Flesvoeding
Geschreven door: Claudia Winnemuller
In de huidige samenleving heerst vaak de gedachte dat borstvoeding de enige “juiste” manier is om je baby te voeden. Natuurlijk, borstvoeding biedt veel voordelen, maar wat als dit niet lukt of simpelweg niet goed voelt? Het is belangrijk om te beseffen dat jouw keuze en intuïtie hierin het verschil maken. Laten we samen kijken naar het belang van flesvoeding en waarom jouw rust en zelfvertrouwen voorop moeten staan.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Veel ouders geven hun baby flesvoeding, en dat kan prima werken. Maar soms merk je dat de standaard flesvoeding niet helemaal goed lijkt te passen bij je kindje. Misschien heeft je baby last van krampjes, spuugt hij veel, of lijkt hij onrustig na het drinken. Het kan dan een goed idee zijn om eens naar andere soorten flesvoeding te kijken. In deze blog lees je over de verschillende soorten flesvoeding, en hoe je veilig kunt overstappen naar een andere formule als dat nodig is.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Wanneer een baby wordt geboren, is zijn spijsverteringssysteem nog volop in ontwikkeling. De darmen van een pasgeborene zijn nog niet volledig ‘af’, wat betekent dat sommige voedingsstoffen zwaar kunnen vallen. Melkeiwitten, die van nature voorkomen in standaard flesvoeding en borstvoeding, kunnen soms hard aankomen op het prille darmstelsel. Dit kan leiden tot ongemak, huilbuien en soms zelfs klachten zoals buikpijn en huiduitslag.
Geschreven door: Tess Driessen
Vanaf het moment dat ik zwanger was, voelde ik de onzichtbare druk om borstvoeding te geven. Iedereen, van mijn verloskundige tot de kraamzorg, had er een mening over en probeerde me ervan te overtuigen dat borstvoeding het beste was. Toch voelde het voor mij helemaal niet goed. Mijn ervaring met borstvoeding was niet neutraal; door iets naars dat ik jaren geleden heb meegemaakt, voelt het als iets waar ik liever niet aan denk.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Geiten- en schapenmelk worden steeds vaker gekozen als alternatief voor koemelk in flesvoeding. Maar is dit ook een goede keuze? Hier vind je de voor- en nadelen op een rij, zodat je goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Flesvoeding geven kan net zo’n warm moment zijn als borstvoeding. Het gaat niet alleen om de voeding, maar ook om het gevoel van geborgenheid dat je je baby biedt. Met een paar simpele aanpassingen maak je van het flesmoment een waardevolle, intieme ervaring voor jullie allebei.
Ouderschap
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Humor is een fantastische manier om lastige situaties iets lichter te maken. Door te lachen zie je de dingen even van een luchtigere kant, krijg je energie en kun je ontsnappen aan het zware gevoel dat soms bij het ouderschap komt kijken. Heb je een onrustige baby, is er veel spanning thuis, of voel je je wat onzeker over het ouderschap? Probeer dan eens humor in te zetten! Je zult merken dat het een verfrissende kijk geeft.
Geschreven door: Naima Liebregts
Naima, moeder van Boris, die nu 17 maanden oud is, deelt openhartig haar ervaring over haar reis naar het ouderschap, die niet altijd gemakkelijk was. “Toen Boris 4 maanden oud was en slecht sliep en veel huilde, dacht ik dat ik alles zelf kon oplossen. Ik dacht voortdurend: ik ben immers al een half jaar moeder, ik zou moeten weten wat ik moet doen.” Desondanks heeft Naima besloten om de moed bij elkaar te rapen en hulp te vragen. “Ik veranderde al snel in een heel andere moeder.”
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Perfectionisme is een eigenschap die in verschillende mate bij ieder mens aanwezig is. Sommigen voelen zich zekerder in bepaalde aspecten dan in andere. Dit is begrijpelijk, aangezien het onmogelijk is om in alles uit te blinken. Of toch niet? Er zijn mensen die geloven dat het noodzakelijk is om overal in uit te blinken: de perfectionist. Vaak is deze perfectionist een vrouw, en vaak ook een moeder. In deze blog richt ik me dan ook tot deze vrouw.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Het ervaren van schuldgevoelens tijdens het ouderschap is een veelvoorkomend aspect voor velen. Hoewel niet altijd bewust, blijft het een terugkerend fenomeen dat zich op verschillende momenten manifesteert. Zelfs bij ogenschijnlijk kleine beslissingen kunnen twijfels ontstaan, zoals de aankoop van lekkernijen in de supermarkt en de mogelijke impact ervan op de gezondheid van het kind. Kortom, het gevoel van tekortschieten lijkt nooit ver weg te zijn.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Ouders worden vandaag de dag overspoeld met informatie over opvoeding. Van adviezen op sociale media tot meningen van familie en vrienden, het lijkt alsof iedereen iets te zeggen heeft over hoe jij het beste voor je kind kunt zorgen. Hoewel advies soms nuttig is, kan het ook verwarrend zijn.
Geschreven door: Marieke de Jong
Als moeder van een baby van zes maanden (gaat over mijn lieve Tygo) kan het ouderschap soms overweldigend zijn. Je hebt zoveel adviezen, zoveel meningen. Wat werkt voor jou en je kindje? Hoe vind je de balans? Ik kan je vertellen, na wat uitdagingen en veel reflectie, heb ik eindelijk die balans gevonden.
Kraamperiode/bevalling
Geschreven door: Claudia Winnemuller
In Nederland heerst een soort angstcultuur rondom bevallen en borstvoeding. Veel vrouwen zien op tegen de bevalling en de kraamtijd. Maar waar komt die angst vandaan? Een van de redenen is dat we ons laten beïnvloeden door verhalen van anderen, en vaak zijn die verhalen negatief. Positieve ervaringen lijken weinig nieuwswaarde te hebben, terwijl de dramatische verhalen de boventoon voeren. En dat is jammer, want bevallen kan ook een prachtige, positieve ervaring zijn.
Geschreven door : Claudia Winnemuller
Het beroep van ‘kraamverzorgster’ heeft een lange geschiedenis, maar het imago lijkt ouderwetser dan het beroep zelf. Waarom dit zo is, vraag ik me al lange tijd af. Helaas lijkt het imago slechter te worden naarmate ik er meer over nadenk en onderzoek doe.

Het belang van fijne kraamzorg
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Je zou kunnen denken: waarom zou ik me voorbereiden? Vroeger deden we dat toch ook niet? En ja, het klopt dat veel ouders het gewoon op hun af laten komen. Maar onze samenleving is veranderd. Er wordt veel van ons verwacht en de druk om snel weer “de oude” te zijn is groot. Daarbij praten we niet altijd openlijk over de uitdagingen, zoals een moeilijke kraamtijd of zelfs een postnatale depressie. Het is haast alsof we alles meteen weer perfect willen doen, maar nu met een baby erbij.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
De geboorte van een kind is altijd bijzonder, of het nu in Nederland is of in het buitenland. In Nederland zijn we gewend aan de luxe van kraamzorg aan huis, maar in veel andere landen ziet de geboortezorg er heel anders uit. Dit kan een flinke verandering zijn als je in het buitenland woont.
Geschreven door Claudia Winnemuller
De kraamperiode is een bijzondere, maar ook intense tijd. Je herstelt van de bevalling, leert je baby kennen en wordt overspoeld door nieuwe verantwoordelijkheden. Alles is nieuw en tegelijkertijd moet je wennen aan een totaal ander ritme, waarbij slaap vaak tekortschiet. Oververmoeidheid ligt dan al snel op de loer.
Slapen bij baby's en kleine kinderen
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Slaapassociaties kunnen op zichzelf niet als volledig negatief worden beschouwd. Als een kindje rustig in slaap valt met een knuffel of speen, is dat prima. Het feit dat het kindje deze objecten associeert met bedtijd is juist gunstig, omdat het een positief onderdeel van het slaapritueel vormt en daarmee een aangename slaapassociatie creëert.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Het lijkt zo eenvoudig: je legt je baby neer en hij valt in slaap. Voor sommige baby’s is dit inderdaad het geval, maar voor velen is het niet zo vanzelfsprekend. Dit kan verwarrend zijn voor veel mensen, gezien pasgeboren baby’s veel slapen en men zich afvraagt waarom dat na een paar weken verandert.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
Veel ouders worstelen met het slaapgedrag van hun baby. Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem. Wist je dat oververmoeide baby’s vaak juist slechter slapen? Dit heeft alles te maken met het afbreken van hun slaapcyclus.
Geschreven door: Claudia Winnemuller
De eerste weken na de geboorte is slapen vaak nog chaotisch. Je pasgeboren baby slaapt overal en wanneer dit nodig is. Dit is normaal en geeft je baby de rust die het nodig heeft. Maar wanneer kun je eigenlijk beginnen met een slaapschema?
Geschreven door Claudia Winnemuller
Elke baby heeft behoefte aan geborgenheid. In de eerste maanden is je baby gewend aan de warmte en het ritme van jouw lichaam. Het is voor hem fijn om dicht bij jou te zijn, omdat dit hem een veilig en vertrouwd gevoel geeft.
Geschreven door: Boris Joziassen
In de eerste weken na de geboorte van onze dochter zat ik vaak met mijn handen in het haar. Mijn vrouw en ik zaten regelmatig niet op dezelfde lijn als het ging om het huilen van onze kleine meid. Ik dacht dat het beter was om haar af en toe wat te laten huilen, zodat ze leerde om zichzelf te troosten en niet direct afhankelijk te worden van ons. Maar mijn vrouw zag dat anders. Ze wilde onze baby continu bij zich houden en reageerde meteen bij elk geluidje. Dit verschil in aanpak leidde al snel tot spanningen en soms zelfs frustraties tussen ons.